Ledlamp

De ledlamp heeft het moderne huis veroverd en ontketent een revolutie in elke kamer

Al een geruime tijd verlichten gloeilampen onze huizen, maar de veel ernergiezuinige ledlamp verovert in rap tempo de lampenmarkt en dat doet veel met uitstraling en sfeer.

De ledlamp
Led staat voor lichtgevende diode. ,,Led heeft het ontwerpen veel spannender gemaakt”, zegt Hamerslag. ,,Die ontwikkeling is de afgelopen jaren snel gegaan. Zo kan je nu heel flexibel te werk gaan met licht, zelf heb ik een ledlijn in het toilet en de badkamer lopen voor een mooi indirect lichteffect. Maar wij distribueren ook allerlei moderne designerlampen, voor elke situatie aanpasbaar. Zo kan je het licht van de lamp boven bijvoorbeeld de eettafel aanpassen als je met je laptop aan het werk bent en een heel andere lichteffect geven voor als je vrienden die avond langskomen. Veel lampen kun je bovendien met een app bedienen, dat maakt verlichting interactief en leuk.”

Trends: dunne armaturen
De focus bij led ligt nu niet meer op bezuinigen. Waar vroeger groepenkasten moesten worden aangepast als je spotjes in huis wilde, is dat met led een gepasseerd station. Merken richten zich volledig op het ontwerp. Met slimme en dunne armaturen als sticks. Maar ledlampen op accu worden steeds populairder. Die gaan tegenwoordig soms wel 24 uur mee. Bij sommige merken kun je ook zelfs je eigen lamp op maat maken. Ik denk dat we steeds meer die kant opgaan. Dat je niet een lamp gaat zoeken voor een bepaalde plek in huis, maar dat mensen meer hun eigen lamp gaan creëren voor de ruimte waarin ze hem nodig hebben.”

Toch blijft behalve uitstraling en sfeer ook energiezuinigheid een rol van betekenis spelen. ,,Een veelgemaakte denkfout is dat mensen kijken naar het wattage om te zien hoeveel licht een lamp geeft”, geeft Hamerslag aan. ,,Maar wattage is de hoeveel stroom die een lamp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid licht te geven. Die hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in lumen. Het verschil tussen de ledlamp en de gloeilamp is dan ook heel groot. Een gloeilamp verbruikt soms wel 75 watt voor dezelfde hoeveelheid licht als een ledlamp met 10 tot 15 watt. De besparing is enorm.”

Milieu Centraal berekende dat de ledlamp ongeveer 90 procent minder energie verbruikt dan een gloeilamp. Dat bespaart al snel enkele tientjes per jaar aan energiekosten. Bovendien gaat een ledlamp gemiddeld 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp ongeveer 1000 branduren meegaat.

Hier moet je op letten als je een ledlamp koopt:
– De kleurtemperatuur is uitgedrukt in Kelvin. 2700k is de kleur van een gloeilamp. 3000k is dan een wat koeler witter licht. Denk aan de functie van je lamp en dan: welke lichtkleur heb je daarbij nodig en welke lichtkleur wordt er in de rest van de ruimte gebruikt?

– Gloeilamp wordt bij dimmen automatisch warmer van kleur. Led heeft dat niet. Omdat wij dat vaak fijn vinden en gewend zijn, zijn er led-lichtbronnen gemaakt met ‘dim to warm’. Deze worden bij het dimmen dus warmer van kleur.

– Wattage, de vermogenseenheid, zegt iets over stroomverbruik. Deze was bij een gloeilamp en halogeen veel hoger dan tegenwoordig bij een ledlamp.

– Lumen zegt iets over hoeveel licht er uit de lichtbron komt. De lumen output staat altijd vermeld op de verpakking, waardoor je een goed idee krijgt van hoe fel het licht schijnt

Design lampmerken

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen